Siste stopp på denne reisen er et lengre opphold i Italia.

I vidunderlig deilige omgivelser tar vi innover oss året som er gått og merker at opplevelsene har gjort noe med oss...

 

Vi reiser til Italia medio September etter feiringer av store bursdager og bryllup. Vi har leid bolig i Castigliano del Lago, på grensen mellom Toscana og Umbria. På en gammel vin- og olivengård, "Villa Osvaldo".

 

De som driver gården er Anna Lisa og hennes mann, Viviano. De snakker kun italiensk så her er det bare å sette i gang å studere ☺

Her i området er vindruene nå i sine siste uker før sanking og de henger tungt på rankene. Vi storkoser oss i det deilige klimaet og Italia viser seg virkelig fra sin beste side.

Eter ca 14 dager er det høstferie hjemme og vi får besøk av min bror Jan og mitt tantebarn Nicolai. 

Vi storkoser oss og tar de med på den lokale pizzeriaen første kvelden. Obligatorisk :)

 

 

 

Dagen etter tar vi turen bort til den lokale landsbyen Castigliano del Lago.

Den nydelige lille gamlebyen er omkranset av en bymur som ble bygget i perioden 13-1500-tallet. 

Jan sin bursdagspresang til meg var bl.a. en tur til kjente Biondi Santi. En av de fineste vingårdene i Italia. Biondi Santi ligger i Montalcino. Vi kjører gjennom Montepulciano før vi kommer til Montalcino.

 

Vi blir hjertelig tatt i mot for en omvisning på vinslottet før vi får smake på de edle dråpene.

 

En fantastisk opplevelse.

Fra Biondi Santi kjører vi innom en del små byer med sine Enoteca, vinutsalg med vinsmaking.

 

Dagen etter får vi strålende vær og reiser til Sienna. Jan har vært der før så han kan veien og byen.

Gamlebyen ligger også her omkranset av en bymur.

 

Helt utrolig å vandre rundt i denne vakre byen.

På toppen av denne høye "døråpningen" har vi en utrolig utsikt .....

..... over hele Sienna ..

Plassen nedenfor tårnet huser den årlige kjente festivalen der et forrykende hestekappløp foregår.

 Seierherren og hest får selvfølgelig sin hyllest av folket.

Den flotte katedralen ligger fantastisk plassert også innenfor bymuren. Dette er nok den flotteste kirken vi har sett!

 

 ...både utenfor og inne i...

 

 Et helt fantastisk underverk vil vi nok si.

 Den siste dagen tar vi en tur rundt Lago de Trasimeno og besøker alle de små landsbyene som ligger som perler på en snor rundt den store innsjøen....

 På kvelden storkoser vi oss med herlig grillmat og deilig vin, hjemme.

Det er herlig med besøk av familien.

Uken etter kommer Frøydis og Tore på besøk og vi tar en tur rundt i nabolaget. Nå er druene høstet og årets produksjon blir visstnok veldig bra.

Dag Roberts mamma og venn er hos oss to netter og vi tar en tur til Pisa sammen. Tårnet er skjevt som bare det ;) Helt utrolig!

Det ble litt mye vær denne dagen men vi koser oss likevel.

 

 

 

Vel hjemme igjen disker Frøydis opp med hjemmelaget middag på kvelden. Herlig.

 

Castigliano er vakkert og vi får noen flotte uker med over 20°. Helt uvanlig på denne tiden av året men vi henter frem badeutstyr og koser oss i varmen. 

Vi får etterhvert en rytme sammen med resten av lokalbefolkningen og følger med på deres hverdag. Her behandles jorden som "gull" og avlingene betyr alt. Det er mye bruk av bulldozere i området som kommer frem overalt.

Vi har god tid til å oppsummere alt vi har opplevd det siste året og vi føler oss meget takknemmelige for hvert eneste sekund. Det har virkelig vært en fantastisk livsreise. Vi har god tid til å skrive ned våre erfaringer og innsikter og storkoser oss på gården. 

Deilige sykkelturer tas mellom byene.

Bladene skifter farge faller av trærne og vi merker at høsten er kommet og jordene er klare for nye avlinger så langt øye kan se. Her mot Montepulciano.

 Så trenger vi en avveksling og tar en ukestur til vakre, romantiske Firenze.

Vi bor sentralt og vandrer rundt i den praktfulle byen. Den gamle broen "Ponte Vecchio" er et syn...

...med alle gullsmedbutikkene på hver side.

 Et besøk i Boboli-parken..

 ...og Uffizi museet med mange kjente malerier er et must.

Her er bl.a. det utrolig vakre "Venus' birth" av Botticelli.

Vi storkoser oss i Firenze i en før vi reiser "hjem" igjen.

 

 

Nå står olivensankingen for tur.

Det er en møysommelig prosess og på "Villa Osvaldo" tar det ca 4 uker å få høstet alle olivene. 

Her går all oliven til olje. De er uspiselige. I fjor ble det ingen avling da den var ødelagt av mark. I år derimot er avlingen Perfekt og de overleverer stolt noen flasker. Slik skal olivenoljen se ut. Smaken er hinsides noe av det vi har smakt tidligere. Himmelsk deilig.

 

Viviano deler alt han har og tar oss med hjem til seg. Ca 5 min kjøretur fra Osvaldo. Her har de egen olivenavling og flere hus med stort utleiepotensiale. Han viser stolt frem sine veteraner; bil, motorsykkel og Vespa.

Vi avslutter besøket med en "myk" Grappa ☺

Vertskapet er så skjønne og jobber hele tiden. Vi ser de er trette nå etter innhøstingen og undrer oss om hvorfor de ikke kun driver sitt eget bruk men driver Osvaldo i tillegg? Vel, vi ønsker de en fantastisk høst og håper inderlig de får alt de ønsker seg. En stor takk til de begge for et fantastisk opphold.

Tiden er også inne for å ta farvel med noen skjønne venner vi har fått her på landet. Hun jobbet i flyselskapet Allitalia og han er kokk fra Roma. Claudia og Giordano med lille Valerio (som ikke er med på bilde). 

 De har "hoppet" av livet slik de kjente det og startet som vertskap på en annen gård ikke langt unna som heter " La Casina Bassa". Her leier de ut 5 leiligheter på kort eller lang sikt, og stortrives. De ønsker å produsere mye av maten selv og jobber nå iherdig med planene. "Frukten" på peisen er en sitron fra familiens gård i Napoli. Vi er overbevist om at de får dette til. 

Vi gleder oss til å se de igjen når de kommer til Norge i januar.

 

Så går turen tilbake til Roma, der vi startet for ca 1 år siden.

Herlig, men litt uvant med alle lydene, å være tilbake i storbyen. Vi bor midt i shoppingkvartalet i Via de Rienzo kun minutter fra Vatikanet. Disse 4 dagene bruker vi til å rusle rundt i gatene, sitte på fortauskafeer og se på hverdagslivet gå sin gang, iblandet litt turister. Det er strålende sol og uvanlig varmt for denne årstiden. Vi lader opp til hjemreisen og møte med vinteren, men mest av alt ser vi nå frem til å møte familie og venner igjen. 

Det har vært et helt spesielt år og vi er så uendelig takknemlige. Takk til familien, arbeidsgiver og alle som var med på å gjøre reisen mulig, til de vi har møtt på vår vei og til de som har fulgt oss dette året.

 

TUSEN TAKK TIL DERE ALLE